Direct contact 053-7676020

Contractuur van Dupuytren

Wat is een contractuur van Dupuytren?

Het woord contractuur betekent ‘samentrekking’. Bij een contractuur van Dupuytren is er een vergroeiing van bindweefsel in de handpalm. Daardoor kunt u een of meer vingers niet meer strekken. Het komt vooral voor bij mannen ouder dan 50 jaar.

Symptomen van een contractuur van Dupuytren?

Een contractuur van Dupuytren begint met stugge bindweefselstrengen en harde, soms pijnlijke knobbels in een of beide handpalmen. De strengen lopen van uw handpalm naar uw vingers, vooral naar de pink en ringvinger.
Na maanden tot jaren kunnen uw handpalm en vingers hierdoor kromtrekken. Het is dan niet meer mogelijk uw handpalm en vingers helemaal te strekken. Het gewrichtskapsel om de vingergewrichtjes kan geleidelijk verschrompelen en de vingers stijf maken.

Hoe een contractuur van Dupuytren precies ontstaat is niet bekend. In sommige families komt het vaker voor.

Behandeling van een contractuur van Dupuytren

Vaak kan u afwachten bij een contractuur van Dupuytren, voornamelijk als er wel knobbels of stugge strengen in uw handpalm zijn ontstaan maar u uw vingers nog normaal kunt gebruiken. Ongeveer 10% van de patiënten met Dupuytren ervaart spontane verbetering van klachten.  
Wanneer uw vingers en hand op den duur ver worden kromgetrokken is mogelijk verder behandeling gewenst. Er kan dan voor een operatieve ingreep worden gekozen. Er zijn daarvoor verschillende behandeltechnieken voorhanden.  

Maak een afspraak / Make an appointment