Direct contact 053-7676020

Gebroken rib

Wat is een gebroken rib?

Een gebroken rib kan komen door een val, ongeluk, stoot of klap tegen uw borstkas. Ook kan erg hard hoesten en zware lichamelijke inspanning (zoals roeien) zorgen voor een gekneusde rib. Het komt hierdoor vaker voor bij (fanatieke) sporters en de ouder wordende mens, met name omdat er veel spieren aanhechten aan de ribben.

Mensen met een afgenomen botdichtheid hebben een grotere kans om een rib te breken. Daarnaast kunnen gebroken ribben ontstaan door uitzaaiing van kanker in de ribben.

Symptomen van een gebroken rib

  • Veelal dezelfde klachten als bij een gekneusde rib
  • De rib kan een lichte scheefstand vertonen
  • De borstkas kan een andere vorm aannemen
  • Benauwdheid
  • Krakende geluiden bij ademhalen of bij druk op de ribben.

Behandeling van een gebroken rib

Belangrijk bij de behandeling van een gebroken rib is om te weten dat het maken van een rontgen foto vaak geen meerwaarde heeft. Een gebroken rib heeft nagenoeg hetzelfde beloop als een gekneusde rib. Vaak is de pijn hierbij uw grens, die u zelf goed kan voelen en hierdoor aangeven. De fysiotherapeut kan u eventueel helpen met het aanbrengen van een tape die de beweging van de ribben tijdens het ademhalen iets kan ondersteunen. Het doel hiervan is om de pijn iets te verlichten, waardoor u weer beter in staat bent om in beweging te komen. Want het in beweging komen is van groot belang om herstel te bereiken.

De fysiotherapeut zal samen met u kijken of er andere factoren zijn die mogelijk uw herstel in de weg staan en hier samen met u proberen een oplossing voor te bedenken.

Maak een afspraak / Make an appointment