Direct contact 053-7676020

Ganglion van pols/hand

Wat is een ganglion?

Een ganglion is een bobbeltje aan uw pols of vinger.
Het bobbeltje wordt veroorzaakt door een uitstulping van de peesschede of van het kapsel dat om een gewricht zit. Een peesschede is een soort kokertje gevuld met een glijmiddel. Hierdoor kunnen de spierpezen gemakkelijk door de peesschede glijden, telkens als u uw spieren aanspant of ontspant.

U ziet een glad bobbeltje aan uw vinger of pols. Het kan er opeens zijn, maar het kan soms ook geleidelijk ontstaan. Er kan vocht in het ganglion ophopen, waardoor het bobbeltje groter wordt.
Meestal geeft een ganglion geen klachten. Maar soms zit het ganglion ‘in de weg’ en geeft het een zeurend gevoel of is het pijnlijk tijdens bepaalde bewegingen.

Hoe ontstaat een ganglion?

De oorzaak van een ganglion is meestal onduidelijk. Soms kan het ontstaan door artrose van een vingergewricht. Ook kan het te maken hebben met beschadiging van bindweefsel (‘banden’) rond de pols of vingers. Dit kan ontstaan na een botbreuk of doordat het gewricht uit de kom is geschoten. Er is geen duidelijke samenhang tussen het ontstaan van een ganglion en werk of hobby’s.

Behandeling van een ganglion?

Bijna de helft van de ganglions verdwijnt vanzelf. Als u er veel last van heeft, dan kan de vloeistof met een injectienaald uit het ganglion worden weggezogen. Bij de helft van de mensen blijft het ganglion daarna weg. Bij de andere helft vult het ganglion zich opnieuw met vocht.
Als een ganglion veel klachten blijft geven, dan kan het met een operatie worden verwijderd. De kans dat het wegblijft is dan groter.

Bij een polsklacht kan het verstandig zijn om tijdelijk een stabiliserende en beschermende brace te dragen. Wij adviseren de Novamed polsbrace.

Maak een afspraak / Make an appointment