Stressfractuur

Over de stressfractuur

Een stressfractuur  is een haarscheurtje in het bot welke vaak het gevolg is van (chronische) overbelasting. Het wordt daarom ook wel een vermoeidheidsbreuk genoemd. Een stressfractuur komt meestal voor in de voetwortelbeentjes, het onderbeen (tibia & fibula) of in het bovenbeen (femur) en ontstaat veelal na herhaalde loop- of sprongbelastingen. Dit komt bijvoorbeeld voor bij hardlopers, turners, volleyballers en basketballers.

 

Ontstaanswijze van een stressfractuur

Zoals benoemd zijn stressfracturen meestal het gevolg van een te rigoureuze opbouw van loop- of sprongbelasting. Bij een acute overbelasting kan er een ontsteking of stressreactie aan het botvlies (periost) ontstaan. Bij onverminderde belasting kan dit overgaan in een stressfractuur. Het lichaam heeft onvoldoende tijd gehad om aan te passen aan de geleverde belasting, waardoor de belastbaarheid van de botstructuren na verloop van tijd wordt overschreden. Een stressfractuur verschilt van de alom beruchte shin splints (Tibiaal Stress Syndroom), aangezien bij shin splints geen haarscheurtje in het bot  aanwezig is en de pijnklachten waarschijnlijk het gevolg zijn van hyperactiviteit van het periost.  Naast de trainingsopbouw kunnen externe factoren zoals schoeisel en ondergrond ook een bijdragen aan het ontstaan van een stressfractuur.  Vermoeidheid in de spieren die ontstaat tijdens de sportactiviteit speelt mogelijk ook een rol: hierdoor is de musculatuur minder goed in staat om de herhaalde schokbelasting adequaat te absorberen.

 

Symptomen van een stressfractuur

Symptomen bij een stressfractuur verschillen sterk per persoon en per fase. Op de voorgrond staat pijn tijdens de sportactiviteit of tijdens huppen en springen. Dit kan in een vroege fase in rust weer verminderen. Naast pijn tijdens de sportactiviteit is het bot meestal lokaal erg drukgevoelig en kan er in sommige gevallen vocht of zwelling ontstaan. Door middel van een röntgenfoto wordt vaak getracht de stressfractuur te diagnosticeren, echter is dit niet altijd goed zichtbaar op een foto. De fysiotherapeut zal daarom altijd op basis van het vraaggesprek en onderzoek een beeld vormen van de klacht. Ervaart U pijnklachten of herkent U bovenstaande symptomen? Maak dan een afspraak via het afspraakformulier en U wordt zo spoedig mogelijk ingepland.

 

Behandeling van een stressfractuur

Een stressfractuur is afhankelijk van de ernst goed te behandelen. Hier komt echter wel veel rust aan te pas, aangezien net als bij een normale botbreuk het bot de kans moet hebben om volledig te herstellen. Een periode van zes tot acht weken geen specifieke sportbelasting is niet ongewoon. Na deze periode kan er bij voldoende herstel langzaam weer worden opgestart met sportspecifieke bewegingen onder begeleiding van een fysiotherapeut. Een belangrijk deel van de behandeling zal bestaan uit gecontroleerde opbouw van sportbelasting en spierkrachttraining. Om de impact op het lichaam tijdens de loopbeweging te beperken kan tevens looptechniektraining worden gevolgd. Dit kan in het vervolg bijdragen aan de preventie van klachten.