Een nieuwe knie, ofwel een knieprothese, is in sommige gevallen nodig voor mensen die lijden een hevige knieklachten door artrose. Artrose is een veelvoorkomende gewrichtsaandoening waarbij het kraakbeen in de knie geleidelijk verslechtert, wat kan leiden tot pijn, stijfheid en beperkte mobiliteit van het gewricht. Wanneer conservatieve behandelingen zoals fysiotherapie, medicatie of injecties niet langer voldoende zijn, kan een knieprothese uitkomst bieden.
Wat is een knieprothese?
Een knieprothese is een vervanging van het kniegewricht waarbij het de functies van een gezonde knie zo goed mogelijk moet overnemen. Dit kan aanzienlijke verlichting geven van de pijn en kan de bewegingsvrijheid doen toenemen. Waardoor u op langer termijn weer actiever kunt zijn.
De rol van fysiotherapie bij herstel
Na het plaatsen van een nieuwe knie is fysiotherapie van belang om zo goed mogelijk te herstellen. Zodat u zo snel en veilig mogelijk weer kunt bewegen. In de eerste dagen na de operatie richt de fysiotherapeut zich op het verminderen van pijn en zwelling en door het herstellen va de bewegingsvrijheid in de knie. Dit kan onder meer door lichte oefeningen en het leren lopen met krukken.
Nadat het herstel het toelaat, begint u samen met de fysiotherapeut met gerichte oefeningen om de spieren rondom de knie te versterken. Naarmate uw herstel vordert zal de mobiliteit van het gewricht toenemen en zult u merken dat uw bovenbeen spieren weer krachtiger worden. Vanaf dat moment worden ook uw balans en coördinatie verbeterd. Deze combinatie zorgt ervoor dat u zo snel mogelijk weer in staat bent om uw dagelijkse activiteiten uit te voeren.
Een knieprothese biedt veel patiënten de mogelijkheid om weer pijnvrij te bewegen, maar het volledige herstel kan enkele maanden duren. Fysiotherapie speelt een belangrijke rol in het proces, niet alleen om de nieuwe knie optimaal te laten functioneren, maar ook op complicaties te voorkomen.