Lage rugklachten

Over lage rugklachten

Lage rugklachten komen voor in het gebied tussen de onderste ribben en de bilplooien. Er zijn grofweg twee groepen van lage rugklachten. De a-specifieke groep waarbij er geen duidelijke aantoonbare oorzaak is en de specifieke groep waarbij dit wel het geval is. Bij de specifieke groep is er middels radiologisch onderzoek een oorzaak te vinden voor de klachten. In 90% van de gevallen is er sprake van a-specifieke lage rugklachten. Onder de specifieke lage rugklachten valt onder andere het lumbo-sacraal radiculair syndroom (rug hernia of HNP).

 

Symptomen

A-specifieke lage rugklachten:
  • Normaal beloop: het overgrote deel van de mensen komt ooit een keer in aanraking met lage rugklachten. Tijdens een periode van lage rugklachten staat pijn en beperking in bewegen op de voorgrond. Dit zal gedurende de eerste week gradueel afnemen en binnen 3 weken is de functie weer terug als voor het ontstaan van de lage rugklachten. Er kan nog wel pijn aanwezig zijn, echter is deze niet meer beperkend voor het functioneren.
  • Afwijkend beloop: wanneer de rugklachten gedurende de eerste 3 weken niet veranderen (gelijk blijven of zelfs toenemen) en de beperking in activiteiten en participatie aanwezig blijft. In 90% van de vallen is er sprake van a-specifieke lage rugklachten. Er kan uitstraling in de bil of het been aanwezig zijn en de pijn kan toenemen tijdens activiteiten of een bepaalde houding. Deze a-specifieke lage rugklachten gaan in de meeste gevallen vanzelf over.

 

Specifieke lage rugklachten:
  • Lumbo-sacraal radiculair syndroom is een verzameling van specifieke lage rugklachten met uitstraling en/of pijn in 1 been en eventueel andere neurologische tekenen zoals
    krachtsverlies, verlies van gevoel (sensibiliteit) en tintelingen. De uitstraling kan tot in de voet waargenomen worden.
  • Specifieke lage rugklachten op basis van mogelijke ernstige pathologie (ziekten) zoals fracturen, spondylolisthesis, kanaalstenose of maligniteiten

 

 

Behandeling

De fysiotherapeut zal middels anamnese en onderzoek beoordelen wat de achtergrond van uw klacht is. De behandeling zal bestaan uit informeren, adviseren en inzicht geven in de klacht. Tevens kan er middels passieve technieken de mobiliteit van de wervelkolom verbeterd worden. Ook is er ruimte voor oefeningen om de spieren te versterken. De manueel therapeut is bij uitstek geschikt om U te helpen bij lage rugklachten.