Manuele Therapie

IMG_3683manu
De manueel therapeut heeft na de bachelor opleiding tot fysiotherapeut nog 3 jaar een master programma gevolgd om zich manueel therapeut te mogen noemen. Tijdens de opleiding staat het manueel therapeutisch onderzoek en behandeling centraal , maar is er ook aandacht voor evidence based therapy. Dit wil zeggen dat de manueel therapeut op de hoogte is van de meeste effectieve en nieuwste ontwikkelingen binnen de fysio/manueel therapie. De manueel therapeut is niet alleen gespecialiseerd in klachten aan de wervelkolom, ook de gewrichten in de armen en benen zijn bekend terrein. Dit wordt allemaal toegepast tijdens het onderzoek en de behandeling.

De meeste klachten die door een manueel therapeut gezien worden zijn pijnlijke gewrichten en/of beperkingen in de beweeglijkheid. Na het onderzoek wordt er besloten of er een indicatie is om te behandelen. Tijdens de behandeling wordt het desbetreffende gewricht in specifieke richtingen bewogen om de beweeglijkheid te verbeteren en tevens pijndemping als gevolg te hebben. Dit kan met langzame en rustige rek, maar ook met een kortstondige snelle impuls. Dit laatste wordt ook wel een manipulatie genoemd en gaat vaak gepaard met een knakkend geluid. De meeste mensen ervaren direct na de behandeling al resultaat.

Manueel therapie is dus uitermate geschikt bij wervelkolom gerelateerde klachten maar ook met pols- of knieklachten kunt u terecht. Andere voorbeelden van veel voorkomende klachten die een manueel therapeut behandelt zijn:

  • Hoofd- en nekpijn
  • Moeite of een beperking in het bewegen van de nek
  • Nek- en schouderklachten gepaard met uitstraling naar de arm(en)
  • Hoge rugklachten
  • Lage rugklachten
  • Lage rugklachten gepaard met uitstraling naar de benen

Binnen onze praktijk zijn AnneRik, Gerard en Jan Willem gespecialiseerd in manueel therapie. Anne is aangesloten bij het rugnetwerk twente.