Dry Needling

IMG_3724needleDry needling is een specialisatie van de fysiotherapeut die zich richt op de behandeling van klachten in het houdings- en bewegingsapparaat. Met dry needling worden spierverhardingen, de zogenaamde ‘myofasciale triggerpoints’, ontspannen. Dit gebeurt d.m.v. het gericht prikken met een naald binnen de spier .

Wat is een spierverharding en wat voelt u?

Een spierverharding is een pijnlijke plek in een spier, die naast een lokale drukpijn, ook vaak (door u herkenbare) pijn op afstand kan veroorzaken. Hierdoor kunt u de pijn op een andere plaats voelen dan waar wij de oorzaak van deze pijn vaststellen.

Wat doet de fysiotherapeut eerst?

De getrainde fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en onderzoek proberen uw klachten te analyseren. Daarna worden de spieren onderzocht die deze pijn zouden kunnen veroorzaken. Er wordt specifiek gezocht naar spierverhardingen; plekken die vaak drukpijnlijk zijn en aanvoelen als een plaatselijke verdikking.

Waar richt de behandeling zich op?

De behandeling is gericht op het de-activeren van de spierverhardingen d.m.v. dry needling. Via het gericht prikken met een naaldje worden de spierverhardingen losgemaakt. Bestaan de klachten langer, dan zijn er meestal meer spieren bij betrokken. Vaak breiden de klachten zich dan ook uit naar andere spieren en langs de wervelkolom.

Hoe voelt het aan?

Het inbrengen van het naaldje voelt u niet. Als de spierverharding wordt aangeprikt kan het zijn dat de spier kort aanspant. Dat geeft kortdurend een soort krampgevoel en kan gepaard gaan met wat lokale pijn of pijn op afstand. Daarna ontspant de spier zich meestal direct. Het kan voorkomen dat u wat gaat zweten en zich even naar of vermoeid voelt, maar dat herstelt zich snel.

Klachten

Klachten die geschikt zijn voor dry needling zijn o.a. (spierspannings)hoofdpijn en nek- en schouderklachten, maar ook een tennis- of golferselleboog, arm- onderarm en polsklachten kunnen met dry needling worden behandeld.
Denk hierbij ook aan typische overbelastingsklachten (vaak bij sporters) in bijvoorbeeld de lies, bilregio, knie en kuit.

Klachten/plaatsen die uitermate geschikt zijn voor dry needling:
• Bovenbeen-, onderbeen-, achillespees en hielspoorklachten
• Lies-, knie- en kuitklachten na overbelasting.
• Bil- en bekkenklachten
Rugklachten
• (Spierspannings)hoofdpijn
• Nek- en schouderklachten
Tennis– en golferselleboog
Arm-, onderarm- en polsklachten

Wat gebeurt er daarna?

U krijgt oefeningen voor thuis mee, om zo de verbeterde beweeglijkheid die is ontstaan te handhaven. Dry needling is meestal een onderdeel van de behandeling, vaak in combinatie met andere fysiotherapeutische technieken en specifieke oefentherapie.

Binnen onze praktijk zijn Johan, Niki, Janneke, Lesley en Bas gespecialiseerd in de dry needling techniek.

Meer informatie vindt u op de website www.dryneedling.nl en op de website van de Nederlandse Vereniging van Dry Needling, de NVDN, www.nvdn.nl