Fasciitis Plantaris

Fasciitis plantaris, in de volksmond ook wel hielspoor genoemd, is een aandoening waarbij er pijn in de regio van de hiel optreed tijdens loop- en sprongbelasting. De pijnklacht kan zowel onder het hielbot als richting het midden van de voet optreden er ontstaat vaak als in korte tijd de belasting fors wordt verhoogd. Verdere risicofactoren zijn onvoldoende demping in sportschoenen, overgewicht en verminderde mobiliteit in het enkelgewricht.

 

Oorzaak van fasciitis plantaris

De exacte oorzaak van fasciitis plantaris is niet helemaal bekend. Een veel gehoorde verklaring is dat de peesplaat aan de onderkant van de voet door de trekkrachten aan het hielbeen gaat irriteren en er als gevolg hiervan een ontstekingsbeeld ontstaat. De ontsteking lijkt in de meeste gevallen echter niet aanwezig. Daarom lijkt het meer op een degeneratieve aandoening. Dit houdt in dat de kwaliteit van het peesweefsel verminderd als gevolg van het overbelasten en onvoldoende herstel.

 

Symptomen van fasciitis plantaris

Fasciitis plantaris kenmerkt zich door scherpe pijnklachten in de hielregio, die voornamelijk ’s ochtends aanwezig zijn. De pijnklachten kunnen, afhankelijk van de ernst, in de loop van de dag verminderen en kunnen weer optreden tijdens of na loop- en sprongbelasting.

 

Behandeling van fasciitis plantaris

Bij de behandeling van fasciitis plantaris staat het reguleren van de sport belasting op de eerste plaats. Er dient in het vervolg voorkomen te worden dat de pees chronisch wordt overbelast. Afstemmen van de arbeid/rust verhouding neemt dus een belangrijke plaats in. Daarnaast doet de fysiotherapeut onderzoek naar sportspecifieke bewegingen om te inventariseren of er bepaalde aanpassingen wenselijk zijn. Dit kan eventueel door middel van kracht- of coördinatietraining. De (sport)fysiotherapeut is bij uitstek geschikt om U hierbij te helpen.