Achillespeesruptuur

Onze (sport)fysiotherapeuten bieden gespecialiseerde zorg voor uw achillespeesruptuur, om u zo snel en fit mogelijk te laten terugkeren naar uw sportactiviteit.

Een gescheurde achillespees wordt ook wel een achillespeesruptuur genoemd. De achillespees loopt tussen twee kuitspieren, m. gastrocnemius en m. soleus, welke aanhechten op het hielbot (calcaneus). De pees kan totaal of gedeeltelijk afscheuren. Het scheuren van een achillespees ontstaat voornamelijk tijdens een snelle plotselinge beweging. Dit gebeurd meestal tijdens het sporten of tijdens een explosieve beweging. Een scheuring kan ook optreden tijdens lichte activiteit, mogelijk is het peesweefsel verzwakt.  Peesweefsel kan verzwakt raken door overbelasting en hierdoor beschadigen. Indien dit het geval is kan een pees eerder scheuren tijdens aanspannen van de spier waar de pees aan vast zit.

Peesletsel wordt onderverdeeld in 3 gradaties:

  • Graad 1: Verrekking van de pees, de pees is nog intact
  • Graad 2: Gedeeltelijke peesruptuur, de pees is gedeeltelijk gescheurd
  • Graad 3: Volledige peesruptuur, de pees is volledig doorgescheurd

 

 

Symptomen van een gescheurde achillespees

Bij een achillespeesruptuur ontstaat een acute heftige pijn laag in de kuit gepaard met een hoor-/voelbaar knap geluid . Lopen is hierna lastig aangezien er bijna geen kracht is om op de tenen te staan. Het bewegen van voet naar beneden gaat bij een gedeeltelijke scheur moeizaam en is bij een volledige scheur helemaal niet mogelijk. Er kan sprake zijn van zwelling, roodheid en een bloeduitstorting. Daarnaast kan er op de plek van de scheuring een gat voelbaar zijn in het verloop van de pees.

 

 

Behandeling van een gescheurde achillespees

Bij een volledige scheuring van de pees is het van belang om direct de Spoed Eisende Hulp te raadplegen voor advies. Na het trauma is het noodzaak om rust te houden.  Het is belangrijk om de achillespees te ontlasten door middel van een hakverhoging of door het lopen met krukken.  Daarnaast kunt u de RICE-methode toepassen om de zwelling zoveel mogelijk te beperken.  Het is verstandig om een sportfysiotherapeut of arts in te schakelen.

De RICE-methode bestaat uit:

R: Rust, probeer de achillespees zo min mogelijk te belasten

I: Ijs, koel de achillespees direct. Het liefste 3 á 4 maal per dag. 20 minuten lang.

C: Compressie, zwachtel de enkel om zwelling te voorkomen

E: Elevatie, leg uw been omhoog om de afvoer van zwelling te bevorderen.

 

 

Beleid bij de verschillende gradaties

Bij een verrekking van de pees (graad 1) is het verstandig om 2 weken rust te houden. Behandeling bij een fysiotherapeut wordt aangeraden om zo optimaal mogelijk te herstellen naar het oude niveau. Bij een gedeeltelijke scheur van de achillespees (graad 2) is het belangrijk om een sportfysiotherapeut of arts te raadplegen voor advies. Bij een volledige scheur van de pees (graad 3) kan gekozen worden voor een operatieve behandeling ( ook wel conservatieve behandeling genoemd) of een niet-operatieve  behandeling.  Tijdens het revalidatieproces wordt de belastbaarheid van de pees getraind. De totale hersteltijd na een volledige achillespees scheur kan 3 tot 6 maanden duren.