Knieklachten tijdens het hardlopen?

De afgelopen jaren zijn er studies uitgevoerd waarbij het effect van looptechniek “her-training” op afname van pijnklachten is onderzocht. Op basis van deze studies wordt aangenomen dat bepaalde veranderingen in de looptechniek leiden tot vermindering van belasting in en rondom het kniegewricht, wat in de meeste gevallen ook resulteert in vermindering van pijnklachten. In het hiervoor genoemde voorbeeld is getracht het inzakken van het bekken en bovenbeen tegen te gaan door middel van techniek aanwijzingen, met als gevolg verminderde compressie tussen de knieschijf en het bovenbeen en minder pijnklachten tijdens het hardlopen. Looptechniek her-training wordt als behandeling van hardloopblessures in toenemende mate toegepast, vaak in combinatie met spierkrachttraining van de bovenbeenspieren, echter is nog niet bekend wat de meest effectieve strategieën zijn om hardlooptechniek her-training toe te passen. Momenteel worden hier studies naar gedaan, waarin Topvorm Twente ook een belangrijke rol speelt. 

Binnen Topvorm Twente worden ter preventie en behandeling van blessures verschillende looptechniek strategieën toegepast, afhankelijk van het type blessure en de doelen van de cliënt. Deze individuele aanpak is van groot belang aangezien aanpassingen aan de looptechniek per persoon en per blessure een verschillend effect kunnen hebben. In alle gevallen wordt vooraf een analyse gemaakt door middel van camerabeelden, eventueel met behulp van een bewegingssensor. Deze combinatie resulteert in betrouwbare data om de looptechniek te analyseren en dient als uitgangspunt om eventuele aanpassingen te maken. De fysiotherapeut zal je deze data volledig toelichten en een advies geven betreffende eventuele benodigde aanpassingen. De aanpassingen aan de looptechniek worden na verloop van tijd weer geëvalueerd en waar nodig aangepast. 

Ervaar je (knie)klachten tijdens het hardlopen waar je zelf niet van af komt? Of heb je twijfels of je looptechniek invloed heeft op je pijnklachten? Schroom niet om contact op te nemen, we helpen je graag verder. Binnen Topvorm Twente zijn Lesley Smit en Ynze Keulstra gespecialiseerd op het gebied van hardloopblessures en loopanalyses. Een afspraak maken kan gemakkelijk via het contactformulier op de website of telefonisch naar 053-7676020.

Knieklachten behoren tot de meest voorkomende blessures bij hardlopers. Vooral klachten rondom de knieschijf (patellofemorale pijnklachten), de buitenzijde van de knie (runners knee) en aan de kniepees (patella tendinopathie) zijn veelvoorkomend. Hardlopers met knieklachten zijn in de praktijk vaak gebaat bij subtiele aanpassingen van de hardlooptechniek. Dit heeft te maken met de associatie tussen biomechanische factoren van de looptechniek en het ontstaan en beloop van knieblessures. Een voorbeeld is de toegenomen kans op patellofemorale pijnklachten bij het inzakken van het bekken en bovenbeen tijdens de standfase, uit prospectief onderzoek is gebleken dat dit in bepaalde situaties geassocieerd kan worden met het ontstaan van pijnklachten rondom de knieschijf.