Is een bikefit van meerwaarde bij fietsblessures?

Bij een bikefit of fietspositie-analyse wordt regelmatig gedacht aan optimalisatie van de positie ter prestatieverbetering bijvoorbeeld door het verbeteren van de aerodynamica of het creëren van een positie waarbij het lichaam efficiënter kracht kan leveren. Dit is inderdaad vaak het doel van fietsers zonder fysieke klachten of wedstrijdrijders. Een bikefit kan echter van grote meerwaarde zijn voor de fietser met fysieke klachten of blessures. Vaak kan een deel van de oorzaak of het aanhouden van de klachten gezocht worden in de huidige positie op de fiets. Ruime verbetering van klachten kan volgen door de fietspositie te optimaliseren, afgestemd op de ervaren klachten en de fysieke mogelijkheden van het individu.  

Veelvoorkomende klachten tijdens of na het fietsen zijn de pijnklachten aan het zitvlak, lage-rugklachten, nek/schouderklachten en knieklachten. Om deze klachten effectief aan te pakken is een uitgebreid fysiek onderzoek van groot belang;  tijdens het onderzoek krijgen we onder andere inzicht in de mobiliteit van gewrichten, flexibiliteit van de spieren en de stabiliteit tijdens bewegen. Alleen met deze informatie in het achterhoofd is het mogelijk om aan een fietspositie te werken die is afgestemd op de fysieke mogelijkheden van het individu, daarbij specifiek rekening houdend met de huidige fysieke klachten en eventuele blessures in het verleden. Vanwege de noodzaak om een uitgebreide fysieke analyse te maken is een bikefitter met een achtergrond als fysiotherapeut bij uitstek geschikt om een fietser met fysieke klachten/blessures te helpen. Afhankelijk van de klachten worden vaak een aantal specifieke oefeningen geïnstrueerd om thuis mee aan de slag te gaan. Deze oefeningen zijn vaak gericht op het verbeteren van mobiliteit, flexibiliteit en spierkracht of ter verbetering van beweegpatronen.

Bovengenoemde werkwijze hanteren wij bij elke bikefit. Ervaar je klachten tijdens het fietsen en wil je hier mee aan de slag? Neem gerust contact met ons op, we bespreken graag van te voren je klachten en het uiteindelijke doel, zodoende kunnen we bepalen of een bikefit de beste oplossing is. Direct een afspraak inplannen kan natuurlijk ook, bel naar 053-7676020 of vul het afspraakformulier op de website in.